Čo je business travel?

November 19, 2018

Existuje mnoho ľudí, ktorí cestujú niekam za hranice len raz v roku, počas letnej dovolenky, pričom si z ponuky cestovnej kancelárie vyberú nejaký komplexný lastminute balíček, v ktorom je zahrnuté všetko.

Teda letenka charterovým letom, povinné príplatky, transfer autobusom až do hotela, stravovanie, nejaký animačný program, prípadne ďalšie doplnkové služby a opäť transfer na letisko a šup, hromadne celá skupinka cestovateľov späť domov. Potom sú adrenalínoví cestovatelia, ktorí sledujúc rôzne portály, snažia sa vychytať výpredajové alebo akčné letenky od rôznych leteckých spoločností do vysnívaných destinácií, následne prispôsobujú všetko ostatné lacným letenkám, na ďalších populárnych portáloch hľadajú vhodné, cenovo čo najvýhodnejšie ubytovanie a stravu si plánujú - vlastne neplánujú, nechávajú ju viacmenej na náhodu. Vyzbrojení batohom a spacákom cestujú aj na 400 km vzdialené letisko, aby odtiaľ absolvovali superlacný let, mnohokrát s prestupom a aj 12 hodinovou prestávkou. Potom je tu skupina cestovateľov, ktorí "neriešia". Kúpia si letenku do prvej triedy, zabookujú prvý hotel, ktorý im príde do rany a cestovanie, rovnako ako mnoho ďalších vecí v živote nevnímajú ako problém.

No a potom sú ľudia ako ja. Majú za sebou niekoľko rokov živelného cestovania a  naozaj som sa nacestoval dosť. Postupom času som zistil, že cestovanie tzv. naslepo má svoje zážitkové čaro, no len do určitého veku. Čím viac som cestoval za prácou alebo za športom, tým viac som potreboval, aby sa cesta prispôsobovala mne, nie ja jej. Nie ja letenke alebo vybranému ubytovaniu. A potreboval som čo najmenej času tráviť za vyhľadávačmi, a vypustiť z hlavy nutnosť myslieť na všetko. Od poistenia až po transfer, či víza, zisťovať špecifiká danej krajiny, či zavedeného systému lokálnej dopravy jednotlivých miest. A tak som sa dostal k business travel. Aj napriek tomu, že dnes mnoho firiem využíva manažment pracovných ciest, dopracovať sa k článkom o tom, čo to je, pre koho to je, ako to funguje, čo všetko je možné a aké výhody pre koho z tohto systému cestovania plynú, to je mimoriadne náročné. Informácií je veľmi málo.

Spolu s kolegami sme aj založili spoločnosť, zameranú práve na business travel  a tak som sa rozhodol aj trochu vysvetľovať, aby ste nemuseli hľadať články na zahraničných weboch.